About

Πούθ’ έρχεσαι; Απ’ τη Βαβυλώνα.

Πού πας; Στο μάτι του κυκλώνα.

Ποιαν αγαπάς; Κάποια τσιγγάνα.

Πώς τη λένε; Φάτα Μοργκάνα.

Νίκος Καββαδίας

 

Στον πυρήνα του πρότζεκτ βρίσκονται ο  πύργος της Βαβέλ που έχει σχετιστεί με γνωστές κατασκευές όπως το ziggurat στη Βαβυλώνα, και το φαινόμενο θερμοκρασιακής αναστροφής  Φάτα Μοργκάνα, αντικατοπτρισμός ο οποίος κάνει τα αντικείμενα στον ορίζοντα να εμφανίζονται σύνθετα, δηλαδή δύο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή. [κάπου εκεί βρίσκεται το φανταστικό παλάτι ή η ψευδής γη της Φάτα Μοργκάνα> Morgan le Fay]

Η έννοια της σύγχυσης είναι κοντά και στα δύο στοιχεία. Ο πύργος της Βαβέλ από τη μία, μυθικά παραπέμπει στη σύγχυση (των γλωσσών) και από την άλλη η Φάτα Μοργκάνα στρεβλώνοντας σημαντικά την εικόνα των αντικειμένων τα κάνει μη αναγνωρίσιμα> δείτε τη ως ένα δομικό παράγοντα που θα επηρεάσει την κατασκευή εποικοδομητικά ώστε να αποκτήσει τις διαστάσεις που της αξίζουν.

Πέρα από τη σύγχυση, δώστε προσοχή στην υπέρβαση, την ανύψωση που προκαλεί διάθεση ανύψωσης βλέμματος, σε έργα που υποκινούν αφηγήσεις.

Λόγω της φύσης του φαινομένου και του πρότζεκτ, είστε ελεύθεροι να κινηθείτε στο νερό, στον αέρα και στη γη.

Αφού φτάσετε στο αποκορύφωμα και θέλετε, επινοείστε τους όρους που θα οδηγήσουν στη μη ολοκλήρωση, τιμωρία ή και καταστροφή της κατασκευής.

Leave a comment